Wat betekent Ah bij een accu of batterij?

Afkorting Ah
De afkorting Ah staat voor Ampère uur en is een eenheid voor elektrische lading.

Hoe wordt Ah gebruikt?
Ah wordt gebruikt om de capaciteit van een accu of batterij aan te geven. Bijvoorbeeld een 50Ah(20h) accu kan dus totaal 50Ah afgeven, gemeten over 20 uur. Dit is een gemiddelde van 2,5 Ampère per uur. Als de accu meer lading moet afgeven over een kortere tijd dan zal het aantal Ampère uur afnemen.

Diepte ontlading
Een accu, afhankelijk van het type, mag bij gebruik niet te diep worden ontladen. Als u de gewenste capaciteit gaat kiezen of berekenen is het belangrijk dat u rekening houd met de maximale ontlading van de accu of batterij. Neem hierbij altijd een ruime marge tussen het benodigde aantal Ah en het maximale aantal Ah van de accu.

Maximale ontlading per type accu
- Startaccu = 20%
- Semi Tractie accu = 50%
- AGM Tractie accu = 80%
- Lithium accu = 80%

Ah bij een startaccu
Voor een startaccu is het aantal Ah niet echt heel belangrijk, maar is het belangrijk dat de accu veel stroom kan leveren in een korte periode, omdat je de accu niet uren achter elkaar gebruikt maar een korte tijd om de auto te starten. Dit noemen we het startvermogen van een accu wat gemeten wordt in CCA.

Wat betekent CCA?

CCA staat voor Cold Cranking Amps en geeft het ampère weer welke de accu 30 seconden lang kan leveren bij een temperatuur van -18 graden. Zoals eerder uitgelegd is dit het belangrijkste getal om in het achterhoofd te houden bij het zoeken van een accu om een auto te starten. Het geeft de kracht van de accu weer om te starten en vaak spreekt men dan over startstroom of piekstroom.

Heeft u nog vragen?