AGM, SLA en VRLA accu

Wat is een SLA accu?

De SLA accu's zijn meestal de kleinere accu's. De afkorting SLA betekent Seald Lead Acid en deze zie je bijvoorbeeld bij de motor accu's. De accu's zijn gesloten, onderhoudsvrij en lekvrij waarbij het accuzuur niet vloeibaar is.

Wat is een VRLA accu?

Dit is ongeveer hetzelfde als bij SLA en zie je bij grotere accu’s. Deze zijn ook gesloten onderhoudsvrij en gasdicht en het accuzuur is niet meer vloeibaar. Ook deze worden op de fabriek gevuld, verzegeld / gesloten en geladen. Valve Regulated Lead Acid vrij vertaald wil dit zeggen: een door een ventiel (niet zichtbaar overdrukventiel) geregelde lood zuur accu. VRLA is er in AGM en GEL.

Wat is een AGM accu?

De AGM (Absorbing Glass Material) accu is een technologie waarbij het zuur opgeloten zit in glasvezel wat een beetje vergelijkbaar is met gelvorm, het accuzuur is dan niet meer vloeibaar, maar heeft een vaste vorm. Hierdoor hoeft de accu nooit meer bijgevuld te worden, is de accu gasdicht, lekvrij en in elke richting bruikbaar. De AGM accu's zijn tot wel 80% te ontladen. De AGM accu's zijn geschikt voor stationair, cyclisch en hoge stroom stoepassingen.


Waar worden AGM accu's in toegepast?

Standby gebruik (CSB GP serie)
AGM accu’s voor standby gebruik zijn accu’s die in de meeste gevallen jarenlang onder lading staan (noodstroom). De AGM accu voor standby gebruik wordt vaak toegepast in applicaties zoals noodstroomsystemen, alarmsystemen en telefooncentrales. De levensduur van AGM standby accu’s ligt tussen de 4 en 8 jaar. Dit verschil zit in kwaliteit, maar ook in de omgeving van de accu. Wanneer het bijvoorbeeld 30 graden Celsius is in een UPS ruimte kan de levensduur van een AGM accu met ongeveer 2 jaar worden verkorten. AGM accu’s voor standby gebruik worden ook wel stationaire batterijen genoemd.

Cyclisch gebruik (CSB EVX en EVH serie)
De AGM accu die voor cyclisch gebruik wordt toegepast zijn speciaal ontworpen voor vele malen intensief ontladen en weer opladen. Daardoor zijn deze AGM accu’s optimaal geschikt voor toepassingen als rolstoelen, golftrolleys, boten, grasmaaiers, elektrische scooters, elektrische step, stofzuigers, medische apparatuur en speelgoed. Voor iedere afzonderlijke cyclische toepassing is een geschikte AGM accu leverbaar. Een cyclische accu heeft een andere interne constructie dan een standby of startaccu. Het ontwerp is tot in de kleinste puntjes geoptimaliseerd en de loodplaten zijn in meestal gemaakt van dikker materiaal. Een cyclische AGM accu gaat ongeveer 500 cyclisch mee

Lange levensduur (CSB GPL serie)
Toepassingen als datacentra, UPS en telecommunicatiecentrales kunnen niet zonder een betrouwbare AGM accu met een lange levensduur. Intercel biedt een breed pakket aan lange levensduur accu’s die  probleemloos functioneren bij een stroomuitval of sabotage aan de normale stroomvoorziening. De levensduur van deze AGM accu’s begint bij 3-4 jaar tot wel 12 jaar! Dit is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden van de AGM accu.

Hoge stromen (CSB HR serie)
Hoge stroom AGM accu’s leveren de hoogste stromen uit de meest compacte behuizing. Tevens hebben deze hoge stromen accu’s een lange levensduur en voldoen deze accu’s aan de hoogste kwaliteitseisen. Voortdurend onderzoek, intensieve tests en geautomatiseerde ontwerpmethodes hebben geleid tot optimalisatie van levensduur, vermogen, afmetingen en kenmerken van het ontwerp. Hoge stroom accu’s hebben een zeer goed laadrendement en lange levensduur bij geringe zelfontlading. Hoge stroom AGM accu’s worden bij toepassingen als UPS, telecommunicatie, solar, beveiligingssystemen en elektrische apparaten zoals startboosters gebruikt.

Hoge stroom en lange levensduur (CSB HRL serie)
Hoge stroom en lange levensduur AGM accu’s zijn speciaal ontworpen voor UPS-toepassingen. Deze AGM accu’s hebben een maximale levensduur, volgens strenge industriële normen. Dit wordt bereikt met behulp van computermodellen, de juiste selectie van materialen en vormgeving, evenals geautomatiseerde productietechnieken.