Welke lader voor de accu

 Welke lader is er nodig voor de accu

Acculader, druppellader, onderhoudslader

Een acculader zorgt dat de accu geladen wordt. Zodra de accu vol zit, zorgt een druppellader voor dat de accu volgeladen blijft. Een onderhoudslader is een acculader en een druppellader met een optimaal laadprofiel. Het nadeel van een ouderwetse acculader is dat deze laadt zonder te controleren of de accu vol zit. Een druppellader is alleen een lader die de reeds volle accu op peil houdt. De combinatie van zowel een acculader als een druppellader, is een onderhoudslader. 
Een goede onderhoudslader is nodig om de levensduur van de accu te maximaliseren. In de spreektaal worden de termen acculader, druppellader en onderhoudslader door elkaar gebruikt, ook wij gebruiken acculader terwijl we eigenlijk onderhoudslader bedoelen.

De laders van Ctek  staan bekend om hun gunstige prijs/kwaliteit verhouding en zijn de beste laders in de consumentenprijsklasse. Deze laders worden door vele fabrikanten van auto’s en motoren aangeraden en winnen regelmatig testen. 


Waarom moet de accu geladen worden?
De meeste auto’s, scootmobielen, golftrolley's, scooters etc.  worden regelmatig gebruikt, zodoende heeft de accu een lange levensduur. Als u echter niet de accu zeer regelmatig gebruikt, dient u hem altijd te onderhouden. Het is ook aan te raden om een accu die regelmatig gebruikt wordt, af en toe volledig op te laden. 

Hoe sterk moet de acculader zijn?
De keuze voor de acculader is afhankelijk van de accu en van de toepassing. Bij elke acculader op de website staat de minimale capaciteit en de maximale capaciteit van de accu vermeld bij normaal gebruik. Wij raden u aan vooral de ondergrens in de gaten te houden, behoudens bij kwalitatief hoogwaardige accu’s. De maximale accucapaciteit die achter “onderhouden” staat, is de maximale capaciteit die de accu mag hebben indien u alleen de acculader op de accu aansluit (bijvoorbeeld tijdens een lange rustperiode zoals in de winter). 

De hoofdregels zijn als volgt. U dient een acculader aan te schaffen die minimaal ongeveer 5% van de accucapaciteit is. Indien u de accu regelmatig gebruikt, raden wij u aan een lader van 10% van de accucapaciteit aan te schaffen. Indien u de accu dagelijks gebruikt, dient u de capaciteit van de acculader te berekenen. U komt dan meestal uit op een ratio van 20%. De onderhoudsladers van Ctek zijn zeer efficiënt en laden de accu maximaal, hierdoor kunt u beperken op de capaciteit van de lader zonder dat dit invloed heeft op de laadsnelheid.